Big data als sleutel tot gepersonaliseerde zorg
Behandeling op maat voor iedere patiënt. Dat lijkt een utopie, maar behoort steeds meer tot de mogelijkheden. ‘Big Data’ speelt daarin een sleutelrol. Professor dr. Gerrit Meijer vertelde daar meer over op 24 april 2018 voor een geïnteresseerd publiek.
Het uitwisselen van data is nog erg ingewikkeld, om verschillende redenen, maar daar komt steeds meer verandering in. Professor dr. Gerrit Meijer van het Antoni van Leeuwenhoek Nederlands Kanker Instituut werkt samen met anderen onder de naam Health-RI aan één research infrastructuur waarbij alle onderzoeksdata op een veilige manier met elkaar verbonden zijn. Tijdens een Rochetalk over big data voorspelt hij dat de gezondheidszorg in 2040 voldoet aan vier waarden: voorspellend (predictive), preventief (preventive), op maat (personalised) en met actieve deelneming van patiënten (participatory).
Meijer wordt hierin bijgevallen door Jeske Timmermans, die binnen Roche Nederland verantwoordelijk is voor de implementatie van personalised healthcare. ‘Er is heel veel data beschikbaar binnen de gezondheidszorg. Overal ter wereld lopen klinische studies, maar daarbuiten worden nog veel meer patiënten behandeld en ook daarbij wordt waardevolle data verzameld. Al deze data wordt nog niet efficiënt gebruikt en aan elkaar gekoppeld. En dat is jammer, want hoe groter de onderzoeksgroep, hoe meer je kan inzoomen op specifieke kenmerken zoals biomarkers. Met behulp van big data kunnen we de respons op een behandeling beter voorspellen en/of leren begrijpen en kunnen we in de toekomst wellicht iedereen een gepersonaliseerde behandeling aanbieden: personalised medicine. Met deze kennis zouden we dan ook een gezonde levensstijl kunnen stimuleren en meer aan preventie kunnen doen: personalised health.’
Publiek is welkom bij de Rochetalks. Kijk op www.roche.nl/in-de-maatschappij/rochetalks/ voor meer informatie over de thema's en de agenda.
-
Meer 'Beyond medicine'