Bookmarking is available only for logged-in users.

Sign up Log in
Oogarts Tristan Reuser
Oogheelkunde Sightline Magazine

Tristan Reuser

6 min read

“Een dag staaroperaties uitvoeren, geeft net zoveel CO2-uitstoot als met een Toyota Yaris de wereld rondrijden”, zegt oogarts Tristan Reuser, lid van de Projectgroep Duurzame Oogheelkunde. “Dat was voor mij echt een eye opener.” Het Nederlands Oogheelkundig Genootschap (NOG) heeft nu als eerste wetenschappelijke vereniging een uitvoeringsplan gemaakt. Hierin staan duidelijke acties en deadlines om de oogheelkundige zorg te verduurzamen. Reuser is optimistisch: “Met alle stappen die we zetten, kunnen we binnen een paar jaar de CO2-uitstoot in de praktijk halveren.”

 

 

Tristan Reuser, die al 26 jaar in Engeland werkt, heeft duurzaamheid al langere tijd hoog in het vaandel staan. “Ik was destijds een van de eersten die een elektrische auto kocht. Tien jaar geleden had ik er al één. In Engeland staat duurzaamheid in de gezondheidszorg nog niet heel hoog op de agenda. Hier richten ze zich meer op problemen als: hoe krijgen we patiënten gezien en hoe kunnen de wachtlijsten omlaag? Maar toen ik een aantal jaar geleden bij een online bijeenkomst van het NOG een presentatie over duurzaamheid in de oogheelkunde volgde, was ik direct enthousiast. Sindsdien ben ik lid van de Projectgroep Duurzame Oogheelkunde van het NOG. Daarnaast heb ik hier in Engeland een soortgelijke projectgroep opgezet.” 

 

Hij benadrukt dat de oogheelkunde flink kan bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot in de zorg. “Per jaar voeren we in Nederland wel 180.000 staaroperaties uit en geven we meer dan 450.000 intravitreale injecties. Met dergelijke hoge volumes kunnen we echt wat bereiken door deze zorgpaden te verduurzamen. We hebben maar één aarde, laten we daar zorgvuldig mee omgaan.”

 

Green Deal 3.0

Het thema duurzaamheid in de zorg leeft al langer. In 2015 is de Green Deal Zorg gestart - Nederland op weg naar duurzame zorg, om verduurzaming en bewustwording te versnellen. In 2018 volgde versie 2.0, waarbij zorgbranches, zorgverzekeraars, banken, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en veel andere partijen zich aansloten. Ook het NOG sloot zich in 2020 hierbij aan. Sinds 2022 bestaat de versie 3.0: de Green Deal Zorg - Samen werken aan duurzame zorg. In deze versie, gericht op de periode 2023 tot en met 2026, spreken de partijen af om met vijf thema’s aan de slag te gaan.1

 

 

 

Deze thema’s zijn:

  1. de gezondheidsbevordering van patiënten, cliënten en medewerkers;
  2. het vergroten van de bewustwording van en kennis over de impact van de zorg op het klimaat en andersom;
  3. het terugbrengen van de CO2-uitstoot met 55% in 2030 en klimaatneutraal zijn in 2055;
  4. primair grondstofgebruik met 50% verminderen in 2030 en maximaal circulaire zorg bewerkstelligen in 2050;
  5. het verminderen van de milieubelasting door medicatie(gebruik).

 

 

Inmiddels heeft de Projectgroep Duurzame Oogheelkunde een uitvoeringsplan geschreven. Hierin zijn deze thema’s uitgewerkt tot duidelijke acties en deadlines voor de komende jaren, vertelt Reuser. “Zo starten we dit jaar met een campagne om patiënten bewust te maken van de impact die de zorg heeft op het klimaat. We willen ze bijvoorbeeld laten nadenken of het mogelijk is met het openbaar vervoer naar het ziekenhuis te komen, in plaats van met de auto. We weten ook dat maculadegeneratie zich minder snel ontwikkelt als patiënten bepaalde dieetadviezen volgen. Zodra een patiënt minder zorg nodig heeft, vermindert óók het aantal reisbewegingen. Zo verlagen we weer de CO2-uitstoot. Ook kijken we of het heen en weer reizen van patiënten minder kan door het aanbieden van zorg op afstand.”

 

Typisch poldermodel

 “Bij het opstellen van het uitvoeringsplan waren zo’n dertig partijen betrokken”, vertelt Reuser. “Van patiëntvertegenwoordigers tot oogartsen en ziekenhuizen, van de farmacie tot verzekeraars en de overheid.” Een samenwerking met zoveel verschillende partijen lijkt lastig. Maar volgens Reuser viel dat mee. Iedereen ziet hoe belangrijk het is om de zorg duurzamer te maken. “De uitkomst is uiteindelijk een typisch poldermodel, haalbaar voor iedereen. Toch zit er wel behoorlijke druk achter om de gestelde doelen binnen een aantal jaar te behalen.”

 

Om het belang van duurzaamheid binnen de oogheelkunde verder te benadrukken, wordt de Projectgroep Duurzame Oogheelkunde een officiële commissie: de Subcommissie Duurzaamheid. Deze komt te vallen onder de Commissie Kwaliteit van het NOG. Reuser: “We kunnen er echt niet meer omheen. Het onderwerp duurzaamheid is zelfs opgenomen in het curriculum van de opleiding van nieuwe oogartsen.

 

Kritisch kijken naar de praktijk 

Om de acties uit het uitvoeringsplan te implementeren, zijn inmiddels verschillende best practice-documenten geschreven. Reuser heeft hier ook aan meegewerkt. In deze documenten staat beschreven wat oogartsen in hun dagelijkse praktijk kunnen aanpassen om duurzamer te werken. “We hebben echt kritisch gekeken naar hoe een dag in de praktijk verloopt, zowel klinisch, poliklinisch als operatief. Hoe kunnen we hierbij verduurzamen, zónder dat de uitkomsten en veiligheid van patiënten in het geding komen? We zijn begonnen met de drie grote indicaties binnen de oogheelkunde, te weten cataract, glaucoom en maculadegeneratie. Zo kent het zorgpad cataract de meeste operaties, het zorgpad glaucoom veel poliklinische bezoeken en het zorgpad maculadegeneratie de meeste poliklinische verrichtingen.2

 

“Bij het opstellen van het uitvoeringsplan waren zo’n dertig partijen betrokken”

 

CO2-uitstoot van de eigen cataractoperatieset berekenen Reuser geeft enthousiast enkele voorbeelden van best practices die inmiddels ontwikkeld zijn voor de drie indicaties.

Deze zijn terug te vinden op de website van het NOG (zie Kader 1). 

 

“We gebruiken veel instrumenten bij het opereren. We kijken nu bijvoorbeeld ook waar deze instrumenten vandaan komen. In sommige gevallen worden deze helemaal vanuit Pakistan ingevlogen. Om hier vervolgens maar tien seconden gebruikt te worden en dan worden ze alweer weggegooid. Waarom komen die instrumenten helemaal uit Pakistan? Dat is toch zonde! Gelukkig zijn er ook Europese landen die disposable instrumenten leveren, daar zetten we op in. Op de website van de ESCRS (de European Society Of Cataract & Refractive Surgeons) is een online tool te vinden (de Sustainability Index for Disposables in Cataract Surgery). Met deze tool kan men de CO2-uitstoot van de eigen cataractoperatieset berekenen. Deze uitkomst is daar ook te vergelijken met de minimale set die geadviseerd wordt door de ESCRS (zie Kader 2). “Vaak bevat een set voor cataractoperaties meer dan nodig”, licht Reuser toe. “Door goed te kijken naar wat we echt gebruiken, kunnen we veel CO2-uitstoot en kosten besparen.” Ook is op de website van de ESCRS een online rekentool te vinden waarmee men kan berekenen hoeveel CO2-uitstoot het verminderen van de reisbewegingen van patiënten rond een cataractoperatie bespaart (zie Kader 2).

 

Samenwerking Roche, NOG en de Projectgroep Duurzame Oogheelkunde 

De intravitreale injecties zijn een enorme groeimarkt, vertelt Reuser verder. “Zoals gezegd gaat het hierbij inmiddels om zo’n 450.000 injecties per jaar. Hier hebben we eveneens een best practice-document voor geschreven. Door het achterwege laten van onnodige materialen, is verduurzaming mogelijk. Fabrikanten kunnen zelf hier ook een grote slag slaan. 70% van de CO2-uitstoot in het zorgpad van de intravitreale injecties wordt veroorzaakt door de productie en distributie van het medicijn. Op dit moment is Roche samen met de Projectgroep Duurzame Oogheelkunde van het NOG in gesprek over het inzichtelijk(er) maken van de duurzaamheid van geneesmiddelen binnen de oftalmologie. Samen onderzoeken we op welke manier we bij kunnen dragen aan verduurzaming van medicijngebruik binnen oogheelkunde.”

 

Inmiddels heeft Reuser een aantal van de best practice-documenten vertaald naar het Nederlands. Deze vertalingen zijn binnenkort beschikbaar via het NOG. “Met deze best practices voor de drie indicaties kunnen we ontzettend veel bereiken”, zegt hij tot slot. “En door dit te doen vanuit een leiderschapspositie, vanuit het NOG, behalen we mogelijk nóg sneller goede uitkomsten. Vooral als we met visitaties controleren of de best practices ook daadwerkelijk geïmplementeerd zijn en worden toegepast. Dan kunnen we binnen een paar jaar tijd zeker de helft minder CO2 uitstoten.” De beschikbare best practices zijn volgens hem direct te implementeren. En dat is ook meteen zijn belangrijkste boodschap aan collega-oogartsen: “Gewoon doen! Want als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Verandering is altijd mogelijk.”

 

Dit is Tristan Reuser 

Oogarts Tristan Reuser studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Nijmegen. Hij voltooide zijn postdoctorale opleiding in Wigan, Portsmouth, Cambridge, Amsterdam, Nijmegen en Johannesburg. Hier deed hij uitgebreide ervaring op in de oogheelkunde. In Nederland heeft hij drie jaar een perifere kliniek gehad. In 1998 verhuisde Reuser naar Engeland, nu dus ruim 26 jaar geleden. Hij werkt als oogheelkundig chirurg in Midland Eye en is gespecialiseerd in plastische chirurgie voor het oog, oogaandoeningen bij schildklierziekten en staaroperaties. Ongeveer drie jaar geleden werd hij lid van de Projectgroep Duurzame Oogheelkunde van het NOG.

 

Referenties

1. Green Deal Duurzame Zorg. Te raadplegen via: https://www.greendealduurzamezorg.nl/green-deal-duurzame-zorg/.

2. Update NOG Uitvoeringsplan Green Deal Duurzame Zorg, dd 11 juni 2024.

Te raadplegen via: https://www.oogheelkunde.org/groep/projectgroep-duurzame-oogheelkunde/nog-uitvoeringsplan-green-deal-duurzame-zorg/.

 

Door deze informatie te delen, verklaart u dat u de bevoegdheid hebt om de informatie te delen met externe derden. Roche zal de informatie die u hebt verstrekt of gedeeld niet opslaan of verwerken

Deze link brengt u naar een website buiten het Roche-domein. Roche is derhalve niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.